Baggerwerk rond Kagerzoom

Boer Theo Warmerdam laat weten dat binnenkort een baggerdepot op het middelste perceel in de Broek- en Simontjespolder wordt gemaakt. Dat klinkt erger dan het is: op een deel van het weiland wordt een dunne laag bagger gespoten uit de sloot langs de Merenwijk. De bagger is een uitstekende biologische meststof, dus het weiland krijgt zo een impuls. De werkzaamheden hebben geen relatie met het project herinrichting Kagerzoom. Er wordt gebaggerd in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Sloot langs het Joppepad

Navraag bij het baggerbedrijf leert dat het gaat om de sloot langs de Karpers, Forellen en Duinen. Naar verwachting starten de werkzaamheden eind mei en zullen ze een week duren. Het fietspad (Joppepad) blijft gewoon begaanbaar.

Opvangcapaciteit op peil houden

De uitvoerder legt uit: “Bagger ontstaat vooral door verterend blad, dat in de sloot gevallen is. Per jaar komt er zo’n 3-8 cm bij. Dat betekent dat de opvangcapaciteit van de sloten langzaam minder wordt. Daarom wordt elke 10-15 jaar de sloot leeggehaald. Zo blijft de waterafvoer op peil en houden jullie in de wijk droge voeten. Nu we in toenemende mate te maken krijgen met hoosbuien wordt het steeds belangrijker dat er voldoende wateropvang is.”

Verbetering van de grond

Om de kosten laag te houden, streeft men er naar om de bagger ergens in de buurt kwijt te raken. Voor boeren betekent het een welkome verbetering van de grond. De bagger wordt met veel water opgepompt en dan via brandweerslangen naar het weiland getransporteerd. Daar ligt het een aantal maanden te drogen. Vervolgens wordt het weiland weer geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. De blaarkoppen kunnen er gewoon omheen lopen.

Heb je nog vragen voor de boer of de baggeraars? Zet ze in een reactie. Of vraag het de baggeraars tijdens hun werk.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 reacties op Baggerwerk rond Kagerzoom

 1. Corinna Vermeulen schreef:

  Waarom wordt er eigenlijk juist in het voorjaar gebaggerd? Voor de amfibieën is dat waarschijnlijk heel ongunstig.

  • Arja schreef:

   Hierover heb ik een paar jaar geleden al contact gehad met de gemeente en twee politieke partijen. Toen was het terwijl de borden “pas op paddentrek” nog aan de Broekweg stonden. De sloot werd toen helemaal leeggezogen. Het water is daarna nooit meer zo helder geworden als voor de ingreep.

  • admin schreef:

   @Corinna: Ze zoeken naar de meest diervriendelijke aanpak, maar qua dieren is er nooit een perfect moment, aldus de baggeraar. In de winter zijn de amfibieën in winterslaap, en als je dit werk in de zomer doet, dan wordt het water veel te warm voor de vissen. Voordat ze aan de slag gaan wordt er met een ecoloog naar flora en fauna gekeken. De amfibieën zijn nu volop actief en hun ervaring is dat de dieren tijd genoeg hebben om weg te kruipen.

   @Arda: Dat zou niet mogen, aldus de baggeraar. Als het werk goed gedaan wordt, is het water na afloop juist schoner dan ervoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × 3 =