Chillseizoen 2018

Een groep vroege wandelaars en zwemmers heeft afgelopen jaar de situatie op De Strengen regelmatig op de foto gezet.

Favoriete chillplek

Bijna elke avond met redelijk weer zijn op De Strengen groepen jongeren aan het chillen. En regelmatig krijgen ze gezelschap van barbecuende groepen en/of kampeerders. De voorzieningen zijn hier volstrekt niet op berekend. Er wordt weliswaar regelmatig gesurveilleerd maar niet echt gehandhaafd. Ongetwijfeld is ook dat een deel van de aantrekkingskracht van de locatie.

Overlast, vervuiling en vernielingen

We telden zo’n 12 vuurplaatsen op en rond de speelweide, grote hoeveelheden afgerukte (grote) takken, gigantische hoeveelheden vuilnis – vaak prima opgeruimd, maar vaak ook dramatisch slecht -, en een totaal gebrek aan sanitaire voorzieningen. Als ’s avonds groepen jongeren forse hoeveelheden drank hebben weggewerkt, zijn de effecten de volgende ochtend voor iedereen zichtbaar. Geluid draagt hier ver. Bewoners aan de rand van de wijk horen het geschreeuw, de versterkte muziek en het bijna wekelijkse vuurwerk.

Natuur en natuurrecreatie in de knel

Nog altijd broeden op De Strengen flinke aantallen vogels, waaronder diverse bijzondere soorten. De Teylingse gemeenteraad heeft in 2015 unaniem een extra aantekening ‘behoud van natuurwaarden’ laten toevoegen aan het bestemmingsplan van De Strengen. Voor de natuurliefhebber wordt de charme van het vogelen rond zonsopgang, een vroege ochtendwandeling of zwempartij echter steeds vaker teniet gedaan door de restanten van nachtelijke feestjes, die dan zelfs nog aan de gang kunnen zijn. De afgelopen jaren hebben verschillende kinderen verwondingen en zelfs permanente beschadigingen opgelopen door kapot glas op de speelweide (en op de bodem van het zwemgedeelte).

Hoe nu verder?

Het streven om de recreatiemogelijkheden op de Strengen te versterken en het eiland verder te ontsluiten met extra paden, zonder verbeteringen aan de voorzieningen, baart ons dan ook zorgen op basis van onze ervaringen in de afgelopen jaren. Wij vrezen voor een verdere verslechtering van de natuurbeleving, voor vermindering van de natuurwaarden en de kwaliteit van het broedgebied.

We vragen gemeente Teylingen om

 • bij de keuzes tav toekomstige inrichting rekening te houden met het huidig gebruik, omdat hiermee ook kan worden bijgestuurd,
 • meer en beter te handhaven, want herinrichting heeft alleen zin wanneer er wordt gehandhaafd in plaats van gedoogd.

Een uitgebreidere toelichting en meer foto’s zijn te bekijken in de notitie Chillseizoen 2018. (Maar ook die bevat slechts een kleine selectie van het verzamelde materiaal.)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

0 reacties op Chillseizoen 2018

 1. Elske Bakkers schreef:

  Heel goed zo’n foto-collage! Ik ben geschokt : ik wist dat er veel rotzooi ligt in de zomermaanden, maar dat het zooo erg was !!! Nu snap ik waarom we afgelopen jaar geen blauwborsten hadden op de Strengen. Ik vermijd de Strengen na mooie zomerdagen omdat ik dit soort beelden met vuilnis en vernielingen echt niet aan kan zien…..
  Echt afschuwelijk dat mensen zo respectloos met dit mooie stuk natuur omgaan, daar moet iets aan gedaan worden !

  • hansjehuson schreef:

   Ja, een deel van het probleem zit hem in die groep bezoekers die het ook niet aan kan zien en dus altijd gaat opruimen voordat gemeentelijk beheer de vuilnisbakken komt leeghalen. Daardoor blijft een fors deel van de problematiek onderbelicht. Vandaar ook dit initiatief…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.