Op de bres voor blaarkopzuivel

Inmiddels heeft het ministerie een coulanceregeling opgesteld voor boeren die zeldzame koeienrassen houden. Goed nieuws, dachten we. Totdat we begrepen dat deze uitzondering alleen geldt voor niet-melkleverende bedrijven. 

Coulance alleen voor vleesveehouders

Inmiddels zijn niet alleen de vleesveehouders met zeldzame rassen, maar zelfs alle vleesveehouders uitgesloten van de nieuwe fosfaatwet. Het handjevol Nederlandse bedrijven dat zelf zuivel produceert van deze rassen, blijft echter nog steeds onder de nieuwe fosfaatwet vallen.

Blaarkopzuivel: slechts enkele bedrijven

Op de website www.zeldzamerassen.nl worden slechts 7 zuivelproducerende boeren vermeld. Daarnaast is er nog een klein aantal melkleverende bedrijven die de zuivel niet zelf produceert. Al met al gaat het naar schatting om 10-20 bedrijven.

Inline afbeelding 1

Zeldzaam is zeldzaam

Worden deze bedrijven nu geslachtofferd in het compromis? Zeldzaam is zeldzaam, zou je zeggen. Of de zeldzame koeienrassen worden gehouden om het vlees of om de melk is daaraan toch ondergeschikt? Sterker nog, omdat het dubbeldoelkoeien betreft, met een lagere melkgift, is de zuivelproductie bij uitstek de manier om deze koeien op een rendabele manier te kunnen houden.

Wrange situatie

De Sophiahoeve, waar de familie Warmerdam zich al decennia inzet om de blaarkop en de speciale blaarkopzuivel te behouden, moet onder deze coulanceregeling nog steeds een aantal koeien afstoten. Tegelijkertijd wordt het voor tal van reguliere boeren nu een interessante optie om blaarkoppen te gaan houden. Dat is op zijn minst wrang te noemen.

We hebben dit nogmaals onder de aandacht gebracht bij betrokken tweedekamerleden en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en gevraagd om een oplossing waarmee ook de melkleverende bedrijven zich kunnen blijven inzetten voor instandhouding van deze rassen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.