Blaarkop bedreigd door nieuwe fosfaatwet

Bijzondere koeienrassen als de Groninger blaarkop dreigen uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. Dat is het gevolg van de nieuwe strengere mestregels. De Stichting Zeldzame Huisdieren (SZH) en rundveehouders luiden de noodklok over het voortbestaan van de bedreigde oude veerassen in Nederland.

Verplicht inkrimpen veestapel

Het fosfaatreductieplan betekent dat runderhouders in Nederland niet meer mogen uitbreiden. Sterker nog, de hele melkveesector moet vier procent inkrimpen. En dat heeft voor veel rundveehouders verstrekkende gevolgen. Wie teveel koeien heeft, betaalt een boete van 480 euro per maand per koe. De maatregelen zijn het gevolg van de groei in de intensieve melkveehouderij, maar geldt nu ook voor bedrijven die koeien van oude rassen op extensieve wijze houden.

Naar de slacht door hoge boetes

Ook de houders van zeldzame rassen mogen niet meer koeien houden dan ze op de peildatum vorig jaar hadden. De piepkleine sector werd pas begin maart op de hoogte gebracht van de regeling. Door de hoge boetes zijn al diverse exemplaren oud-Nederlandse zeldzame runderrassen verkocht of naar het slachthuis gebracht.

20140915_112605

Populaties al op kritiek laag niveau

Deze ontwikkeling is extra bedreigend, omdat de populaties van een aantal bijzondere veerassen al op een kritiek laag niveau liggen. In totaal gaat het om zo’n 10.000 koeien, ongeveer een kwart procent van het totaal aantal koeien in Nederland. De Blaarkop, Lakenvelder, Fries Hollands en het Brandrood rund hebben kleine populaties van zo’n duizend tot tweeduizend beesten in heel Nederland. Behoud van genetische diversiteit binnen deze rassen is nodig om gezonde populaties in stand te houden. Daarvoor zijn voldoende aantallen dieren nodig.

Dupe van intensieve melkveehouderij

Het wrange is dat de oude Nederlandse runderrassen, ons ‘levend erfgoed’, de dupe worden van de intensieve melkveehouderij. Theo Warmerdam, wiens blaarkoppen in de Broek- en Simontjespolder staan, legt uit: “Blaarkoppen zijn wat minder productief. Ze geven minder melk, ze eten minder en ze produceren dus ook minder mest. Per dier produceer ik dus minder fosfaat dan collega’s met hoogproductieve melkkoeien. Toch geldt voor alle koeien dezelfde norm.”

Geschikt voor duurzame landbouw

Blaarkoppen zijn ‘dubbeldoelkoeien’, die melk én vlees leveren. Ze kunnen bijna het hele jaar buiten blijven, hoeven nauwelijks bijgevoerd te worden en hebben een hoge natuurlijke weerstand. De oude rassen zijn daardoor ook inzetbaar voor bijvoorbeeld natuurbegrazing. Het maakt de dieren juist uitstekend geschikt voor duurzame landbouw.

Overleg met ministerie

Voorzitter Geert Boink van de SZH: “Nederland staat er al slecht op in Europa waar het gaat om behoud van onze genetische biodiversiteit, daar komt deze ontwikkeling nog eens bij. Deze rassen zijn essentieel voor een weerbare dierhouderij en worden niet voor niets uitgezonderd van preventieve ruimingen.” De SZH heeft bij het Ministerie van Economische Zaken (EZ) verschillende oplossingen aangedragen om een uitzondering op de fosfaatregels te maken voor de bijzondere runderrassen die Nederland nog heeft.

 

Proef en beleef de Blaarkop

Op 23 april organiseert Slow Food Groene Hart op Boerderij Buitenverwachting een blaarkopevenement, waar Theo Warmerdam en Corneel van Rijn vertellen over het houden van blaarkoppen. Met een diner en de mogelijkheid om vlees en zuivel te kopen.

 

Meer informatie:

Fosfaatwet roeit zeldzame Nederlandse veerassen uit (SZH)
Houd de Groninger Blaarkop in stand (RTV Noord)
Zeldzame koeienrassen bedreigd door fosfaatwet (Omroep Gelderland)
Nederlandse koe bevindt zich in de gevarenzone (Nu.nl)
‘Deze koeien mogen niet verdwijnen’ (Leidsch Dagblad)

P1000616

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.