Nieuws van Theo Warmerdam (april)

Half april weer koeien in de wei

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn volop aan de gang. De slootkanten worden aangepakt en het weiland in de Broek- en Simontjespolder wordt bemest. Als het gras flink gaat groeien, kunnen de blaarkoppen naar buiten. Naar verwachting komen ze half april.

Ook dit jaar in de prijzen

Ook dit jaar viel de Sophiahoeve weer in de prijzen bij de Cum Laude Awards 2017, de competitie voor zelfkazende boeren. De overjarige Boeren-Leidse-met-Sleutels van de Sophiahoeve werd prijswinnaar in de categorie Boerenkaas-specialiteiten.

De reacties van de jury: “Stevige geur, fijn mondgevoel, veel smaak.” – “Tikkeltje droog in de mond, maar lekker pittig. Voor de kaasplank!” – “Volle smaak van komijn, goede brokkelige structuur.” – “Superbe! Nootaccent. – Tres bien, Le gout du vieux fromage.”

De Sophiahoeve verkoopt de blaarkoppenzuivel op de Warmondse markt, iedere zaterdagochtend aan de Gemeentehaven.

Blaarkoppen bedreigd

Het is breed in het nieuws: de nieuwe fosfaatwet geldt ook voor boeren die de oude koeienrassen, ons ‘levend erfgoed’, in stand proberen te houden.¬†De verplichting om de veestapel te verkleinen, maakt het extra moeilijk om de resterende populaties van deze oude rassen gezond te houden. Van zes oude Nederlandse rassen zijn gezamenlijk nog ongeveer 10.000 dieren over – dit is nog geen kwart procent van het totaal aantal koeien.

Naar schatting lopen er nog zo’n 1.000 blaarkoppen rond. De Sophiahoeve is een van de Erkende Fokcentra voor dit ras. We hopen dat het ministerie van Economische Zaken op korte termijn met een oplossing komt, want her en der worden al dieren naar de slacht gebracht vanwege de hoge dwangsommen die boeren nu boven het hoofd hangen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.